Kandirano sadje je prigrizek, kot ga še niste videli

Potrebujete prigrizek, ki je hkrati dovolj nasiten posladek? Ki poleg tega vsebuje še ogromno vitaminov in mineralov? Ko greste naslednjič med malico v trgovino, si privoščite kandirano sadje. Ljudje, ki so ga začeli uživati v času malice, složno zatrjujejo, da je to eden najboljših obrokov za malico, ki so si jih kdaj koli privoščili. Namesto da bi v času službenega odmora jedli čokolado, se »basali« s čokoladnimi piškoti ali čem podobnem, se lahko odločite, da boste ostali zvesti zdravju in si privoščite zavojček kandiranega sadja.

Suho sadje je sestavljeno iz koščkov ali rezin posušenega sadja, ki je bilo pred tem kuhano v sirupu. Če ste si zadali, da bi radi shujšali, pa se nikakor ne morete ločiti od omarice s sladkarijami in vam pogled v trgovini vedno znova uide k stojalu s čokoladicami, nakar si kupite eno za s sabo in drugo za domov, potem morate skoraj nujno poskusiti kandirano sadje. To sadje je že marsikaterega zaverovanega sladkosneda, ki je trmasto kljuboval svojim kilogramom, spreobrnilo v pravega »fit« manijaka.

Roko na srce, in priznajmo si. Kandirano sadje ima kalorije. Da, ima jih. Kandirano jabolko ima morda tri- do šestkrat več kalorij kot sveže. Kaj nam torej tukaj ni jasno, sprašujete? Pojasnili bomo: sadje, ki gre skozi postopek kandiranja, nas nasiti veliko prej in veliko bolje kot tisto, ki skozi to proceduro ne gre. Po navadnem običajnem dobrem starem jabolku boste torej hitreje lačni kot po kandiranem. Pa da ne bo pomote: ne boste pojedli celega kandiranega sadeža, temveč le nekaj koščkov. Siti pa boste še za naslednjih nekaj ur – in polni energije. Po svežem jabolku pa se vam bo apetit šele odprl. Verjemite pozitivnim izkušnjam tistih, ki so to poskusili na lastni koži – pardon, želodcu! Ugotovili boste, da kandirano sadje resnično dela čudeže.