Kolonoskopija s sedacija edina varianta za nekatere

Moj mladi sosed je bil že nekaj časa naročena na koloskopijo in vsakič ko sem ga srečala je večjim strahom pričakovala ta dan. Rekel je, da se sicer zelo veseli morebitne razrešitve njegovih težav z bolečim trebuhom in nerednim odvajanjem, vendar ga je posega zelo strah. Vprašala sem ga, če je že slišal za to da je mogoča tudi kolonoskopija s sedacijo, ki jo izvajajo tako da ničesar ne čutiš. Sicer naj ne bi bil sam poseg boleč ampak na trenutke je mogoče čutiti občutek pretakanja in morebitne napihnjenosti, kar mogoče res lahko deluje malce neprijetno, vendar vsekakor ni boleče.

Tako je za veliko ljudi kolonoskopija s sedacijo edina varianta posega, ki so jo pripravljeni dati skozi, saj jih je tako strah da brez ne bi šlo. Predvsem govorimo tukaj o osebah, ki so zelo občutljive, mogoče z raznimi posebnimi potrebami. Pravijo da naj bi bila kolonoskopija s sedacijo bolj pogosta pri ženskah, ki naj bi jih bilo bolj strah, vendar naj bi v realnosti pri nas postopek trajal malce dlje, saj imamo pogosto daljše črevesje od moških.

Sosed je začel resno razmišljati, da bi bila njegova kolonoskopija s sedacijo in poklical je v ambulanto kjer je bil naročen ter preveril kakšne so možnosti. Sestra mu je povedala, da je običajno običajno bolj boleča le pri ljudeh, ki so zelo suhi ali pa so imeli operiran trebuh. In povedal je da je sam zelo suh, saj že kar dolgo boleha za napihnjenostjo in bolečino v trebuhu.

Kolonoskopija s sedacija edina varianta za nekatere

Sestra se je zaradi teh razlogov strinjala, da se opravi kolonoskopija s sedacijo in tako mu je zagotovila, da bo ob preiskavi prisoten anesteziolog, ki bo poskrbel, da bo vbrizgal tekočino ki ga bo popolnoma uspavala in tako ne bo čutil bolečin in imel kakršnih koli neprijetnih spominov na preiskavo. Vmes bodo spremljali njegov krvni tlak, dihanje srčni ritem in na prstu količino kisika v krvi.