Imeli smo obiske iz celine, kjer ne poznajo preveč mediteranske kulinarike. Odločila sem se, da jim bom pripravila malo primorskih specialitet, da spoznajo mediteransko zdravo hrano.
Naredila sem si seznam potrebnih stvari za nakup in sestavila sem jedilnik. Prijatelji bodo ostali pri nas za vikend, torej bom morala razporediti obroke med dva dneva. Dnevi v tednu so hitro tekli in z njimi tudi moje priprave. Že je prišel vikend in napetost je popustila. Morala sem še samo v trgovino kupiti ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre, ker sem ga imela premalo. Prijatelji so prišli v soboto zjutraj. Pripravila sem jim zajtrk. Postregla sem jih z bakalajem, sirom in pršutom. Sama sem spekla kruh z olivami. Uporabila sem ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre in ga pokapljala po siru. Dodala sem še malo popra. Prijatelji se niso mogli načudit, kako dobro je bilo Ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre. Prvič so jedli sir z oljem in to jih je zelo navdušilo, tako, da bodo tudi sami doma si naredili isto. Za kosilo sem spekla ribe, naredila sem tržaško omako, uporabila sem česen, peteršilj, limono in Ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre. Zraven sodi tudi maslen krompir in špinača. Za sladico po kosilu pa smo s kavo jedli kroštole.
Teh pa nisem delala sama, sem jih kupila na tržnici, kjer so se prodajali domače narejeni. Po kosilu smo šli na sprehod ob morju, mimogrede smo kupili na tržnici domače fige. Naslednji dan sem še za kosilo pripravila rezance z morskimi sadeži, dodala sem škampe, školjke, kalamare in malo rakcev. Zraven sem pripravila še motovilec v solati. Naredila sem tudi . predjed. Hobotnico v solati. Prijatelji so bili res zelo navdušeni nad našo kulinariko. Prijateljica si je kar sproti zapisovala recepte.
Prosila je, če jih lahko odpeljem do trgovine, kjer prodajajo Ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre, da ga bo vzela s seboj. Seveda sem ji sama podarila eno steklenico tega olja.